Shueti

Kishan

Shailesh Bahoran
De Dansweek 2022:
vr 10 jun - za 11 jun
Mag je slechts zijn wie je bent als dat binnen de kaders van de maatschappelijke verwachtingspatronen valt?

In deze voorstelling onderzoekt choreograaf Shailesh Bahoran de verhouding tussen hem, zijn zoontje Kishan en de buitenwereld. Kishan is 8 jaar, non-verbaal en heeft een ingrijpende autismespectrumstoornis (DSM-5 niveau 3).

Ons wereldbeeld wordt bepaald door de manier waarop wij die wereld zien; onze perceptie van de werkelijkheid vormt die werkelijkheid. Maar hoe ziet Kishan de wereld? En hoe ziet de wereld hem?

De blikken en opmerkingen in de bus of op een verjaardagsfeestje vertellen ons dat de normen in de samenleving een stuk strikter zijn als je gedrag niet altijd strookt met dat van de meerderheid. Mag je slechts zijn wie je bent als dat binnen de kaders van de maatschappelijke verwachtingspatronen valt?

In samenwerking met Kishan en diens moeder Melanie ontwikkelt Shailesh een solo die hij zelf ten tonele brengt. Een voorstelling over de oorsprong en grenzen van de norm, de krachtsinspanning die nodig is om te herhaaldelijk te beseffen dat iemand mag zijn wie hij in zijn puurste wezen is, en de rol van de buitenwereld in een diepe persoonlijke relatie.

Onderdeel van

Recensies

"Bahoran is in staat om elke spier en elk gewricht van zijn lichaam onafhankelijk te activeren terwijl hij baadt, niet ín, maar mét het licht uit de enkele lichtbron. Om Wittgenstein te parafraseren: waarover je niet spreken kan, moet je dansen." Theaterkrant

"Kishan is een bijzondere mix van explosieve hiphopdynamiek en verfijnde Indiase dans." Trouw

 

Team

concept, regie en choreografie Shailesh Bahoran licht Mike den Ottolander compositie Rik Ronner beeld Shueti productie IRC