The Goldberg Variations, BWV 988

Rosas
do 20 okt 20:00 - 21:45
Anne Teresa danst een solo op Bach
  • 20 okt
    20:00 - 21:45
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

De Goldbergvariaties behoren tot het late werk van Bach, waarin de componist de mogelijkheden van muzikale thema’s tot het uiterste exploreerde in een spel van variaties, canons en fuga’s. 

Voor deze compositie vertrok hij van een eenvoudige, ingetogen melodie en een onderliggende baslijn, op basis waarvan zich een muzikale kosmos ontvouwt die straalt door een buitengewone veelzijdigheid en een ongeëvenaard niveau van complexiteit.

Samen met pianisten Pavel Kolesnikov en Alain Franco zet Anne Teresa De Keersmaeker haar traject met Bach verder in een dialoog met deze variaties. De grote bezetting van The Six Brandenburg Concertos, de vorige creatie op muziek van Bach, brengt ze terug tot een solo-voorstelling die ze zelf danst. Daarbij blijft ze trouw aan hetzelfde principe van de muzikale partituur als blauwdruk voor de choreografie.

Met één aria en dertig variaties daagt de muziek de dans uit tot dezelfde oefening: het vinden van een vorm in voortdurende verandering, met behoud van een onveranderlijke kern. Voor De Keersmaeker betekent het een uitnodiging om de afgelegde weg en de vragen van vandaag samen te brengen in de blijvende zoektocht naar haar eigen danstaal.

Inleiding theater- en dansjournalist Annette Embrechts 
19:00 uur, Erker Foyer

Team

Choreografie en dans Anne Teresa De Keersmaeker Muziek Johann Sebastian Bach, The Goldberg Variations, BWV 988 Piano Alain Franco Muzikale samenwerking Alain Franco Choreografisch assistent Diane Madden Decor en licht Minna Tiikkainen Artistieke assistente Martine Lange Artistieke coördinatie en planning Anne Van Aerschot Tourmanager Bert Debock Technisch directeur Freek Boey Assistent technisch directeur Jonathan Maes Technici Jan Balfoort, Quentin Maes, Bennert Vancottem Coördinator Kostuums Alexandra Verschueren Geassisteerd door Els Van Buggenhout Naaister Emmanuelle Erhart Kleedster Ella De Vos Productie Rosas Coproductie Wiener Festwochen, Concertgebouw (Brugge), De Munt / La Monnaie, Théâtre de la Ville à Paris - Théâtre du Châtelet (Paris), Internationaal Theater Amsterdam / Julidans, Sadler’s Wells (London), Montpellier Danse Met dank aan Takeshi Sakai, Anke Loh, Kees Van Houten, Leen Decin, Cynthia Loemij, Jacob Storer