we wear our wheels with pride and slap your streets with color

Robyn Orlin
za 25 mrt 20:00 - 21:15
De herdenking van een zwarte geschiedenis
  • 25 mrt
    20:00 - 21:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote Zaal

Als kind zag Robyn Orlin zwarte mijnwerkers dansen voor een wit publiek. Een andere praktijk uit het Apartheidstijdperk was minstens even bepalend voor het beeld van de Zuid-Afrikaanse: Zoeloes die rijkelui rondrijden in riksja’s.

we wear our wheels with pride and slap your streets with color… we said ‘bonjour’ to satan in 1820 …

Eén van die beelden is er een van de jonge, zwarte Zoeloe-riksja’s die op hun kleine handkarren witte mensen vervoerden door de straten van Durban. Wat haar het meest opviel was niet zozeer de uitbuiting van de mens door de medemens in zijn meest rauwe vorm, maar de waardigheid van deze riksja chauffeurs, gekleed in geraffineerde kostuums die getuigen van een creativiteit en een wilskracht om het hoofd te bieden aan de vernedering. Getooid met pluimen, edelstenen, parels en koehoorns, ondermijnden ze zo de dehumanisering waar ze aan onderworpen werden.

Deze zwoegende mannen “leken te dansen, het lichaam zwevend in de lucht”, aldus Robyn Orlin. Door haar herinneringen te delen met een jonge generatie van Zuid- Afrikaanse dansers brengt zijn een strijd voor waardigheid en gelijkheid die vandaag, zoals in het verleden, uiting geeft aan artistieke- en creatieve zelfexpressie.

Met acht jonge dansers en Rebecca Horn's Concert for Anarchy, een werk voor een vleugelpiano aan het plafond, herdenkt Orlin een zwarte geschiedenis.

ROBYN ORLIN


Robyn Orlin, geboren in Zuid-Afrika, maakt voorstellingen die zich op het snijvlak van beeldende kunst, performance en dans bevinden. Voor haar prikkelende en soms ook geestige werk ontving ze wereldwijd vele prijzen, waaronder de prestigieuze Britse Laurence Olivier Award. In Johannesburg richtte ze Orlin’s City Theatre and Dance Group op. Ondanks het feit dat zij zich in haar voorstellingen vaak tegen heersende structuren en het gezag richt, hoort zelfs de National Arts Council tot haar vaste financiers. Robyn Orlin zet de samenleving op het podium. Het publiek maakt vaak deel uit van haar voorstellingen. Zij leeft en werkt in Berlijn, al blijft Johannesburg haar thuisstad en grootste inspiratiebron.

Bekijk onze thema's

WE LOVE DANCE

We ademen dans, we zijn dans, we houden van dans.  We breathe dance, we are dance, we love dance. 

Team

artistieke leiding & choreografie Robyn Orlin
dans Muzi Shili, Sunnyboy Motau, Teboho Letele, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Sussera Olyn, Otsile Masemola & Lesego Dihemo (Moving Into Dance Mophatong Company)