Ons Wereldrijk incl Molukse maaltijd en minicollege

Hotel Modern
do 29 dec en vr 30 dec
Bezoek Ons Wereldrijk met bijzonder voorprogramma

Hotel Modern komt 29, 30, en 31 december terug met Ons Wereldrijk, de voorstelling waarin de groep met honderden poppetjes en een compleet miniatuur eilandenrijk het begin van de kolonisatie van de Indonesische archipel verbeeldt. Het publiek ziet hoe de Nederlanders steeds meer eilanden in hun greep krijgen en wordt getuige gemaakt van het bloedbad op het Molukse eiland Banda. 

Op 29 en 30 december is er een voorprogramma dat een hedendaagse Molukse context schept. U kunt vanaf 17.30 uur in de schouwburg terecht voor een Molukse maaltijd met persoonlijke verhalen, waarna historicus Ron Habiboe een levendig minicollege geeft over de geschiedenis van Molukkers in Nederland. Na de voorstelling geeft cabaretier Joshua Timisela een optreden waarin hij, niet zonder zelfspot, de Molukse cultuur in Nederland viert.

ONS WERELDRIJK VOORPROGRAMMA: Molukse Maaltijd met een Minicollege
18.00-19:45

Eet een Molukse maaltijd voor aanvang van de voorstelling, bereid door kok Adel Leatemia. Tijdens het eten vertelt Henry Timisela, directeur van het Maluku Museum in Den Haag, het verhaal over de slavenhandel op de Molukken.

Na het eten geeft historicus Ron Habiboe een minicollege met de titel “van de Molukken naar Nederland. ‘Molukkers, wat doen zij hier?’ waarin hij u meeneemt in zijn verhaal over de Molukken en de Molukkers in Nederland, een onderwerp waar hij sinds jaar en dag onderzoek naar doet. 

VOORSTELLING ONS WERELDRIJK
20:15

Hotel Modern & Arthur Sauer spelen Ons Wereldrijk: verhalen uit de vroege geschiedenis van Nederland en Indonesië. Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. Het miniatuur-eilandenrijk wordt bevolkt door honderden poppetjes van 8 cm groot. Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. Om hun handel veilig te stellen, nemen ze sterke huurlegers mee en gaandeweg krijgen ze steeds meer eilanden in hun greep. We zien kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Hotel Modern laat met ingenieus poppenspel zien hoe het kolonisatieproces zich heeft voltrokken.

Aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-kernlid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research gingen we te rade bij Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond.

ONS WERELDRIJK TOEGIFT: Joshua Timisela, de grappigste Molukker van Nederland
Door ziekte komt het optreden van Joshua helaas te vervallen

Cabaretier Joshua Timisela is een multitalent van Molukse afkomst. Hij schildert, maakt muziek, films én theater. Na onze voorstelling treedt hij op met een speciaal kort programma, waarin vooral te lachen valt.