Rotterdamse mbo’ers werken mee aan film bij Theater Rotterdam

Bron: De Havenloods

Veertig studenten van verschillende opleidingen van Zadkine, Albeda en het Grafisch Lyceum werkten in december keihard aan de opnames van de film Astro Angels. Dat deden ze samen met Theater Rotterdam en in regie van Collectief Het Paradijs.    

De samenwerking tussen de mbo’s en het theater is onderdeel van een groter plan van aanpak, waarmee Theater Rotterdam de deuren meer dan ooit openzet voor mbo’ers. Niet alleen als bezoekers, maar ook als theaterprofessionals van de toekomst. TR vindt het belangrijk om deze groep studenten beter te leren kennen. Want er werken te weinig mensen met een mbo-achtergrond in de culturele sector, terwijl daar juist veel werk voor is. 

Om daad bij het woord het voegen, ging TR met de groep Rotterdamse mbo’ers aan de slag. 

Onder de studenten is er behoefte om door middel van stages en leerwerktrajecten de praktijk te leren kennen. Die behoefte is alleen maar groter geworden, nu door de coronamaatregelen veel evenementen afgelast zijn en culturele instellingen de deuren dicht moeten houden. 

Bij het maken van Astro Angels werken de studenten niet alleen op het podium, maar juist ook achter de schermen mee en zien ze hoe hun talenten daar hard nodig zijn. Voor Theater Rotterdam is de frisse kijk die deze studenten op de culturele sector hebben waardevol én leerzaam.

Neem een kijkje in een bizarre nieuwe samenleving
Astro Angels gaat over een groep mensen die in het jaar 2030 in afzondering leeft als gevolg van een pandemie. Terwijl je kijkt naar beelden van deze bizarre nieuwe wereld, hoor je de verhalen van jongeren van nu. Zij vertellen hoe ze deze huidige tijd ervaren en hoe zij kijken naar de toekomst.

Astro Angels gaat online in première op donderdag 11 februari om 20:00 uur. Je kunt je gratis aanmelden via www.tr.nl/astroangels

Astro Angels, voor en achter de schermen

Melisa (21)
“Ik zit nu in het eerste jaar van de Wentink Event Academy van Zadkine. We worden opgeleid tot evenementenmanager. Organisatie, planning, promotie; alles wat bij evenementen komt kijken. Ik houd heel erg van plannen en organiseren. En van feestjes! 

Bij Astro Angels houd ik me bezig met productie. Tijdens de repetities en opnames regelden wij snacks en avondeten voor de acteurs en de crew. Maar ook als er opeens een attribuut nodig was voor in de film, zorgde ik daarvoor.

Ik heb geleerd hoe het opnemen van een film in elkaar zit. De productie heeft daarbij best een belangrijke taak; je regelt wat er nodig is om verder te kunnen met de film. Het is jammer dat mijn stage er alweer op zit, ik had best langer willen blijven.”

Kaylee (16)
“Binnen de Wentink Event Academy kan je verschillende kanten op, maar zelf vind ik het organiseren van evenementen en festivals het leukst. Nu loop ik stage bij de afdeling marketing van Theater Rotterdam. Het is nu heel lastig om stage te lopen, omdat er bijna geen evenementen zijn. Dus het was fijn om een stage te vinden, die ook nog eens heel tof is.

Samen met mijn medestudent Hester heb ik tijdens de repetities en opnamedagen content gemaakt en gepubliceerd op social media. En we mochten naar de studio van FunX om een radiocommercial op te nemen. Dat was heel leuk om mee te maken. 

Ik heb veel geleerd over goede marketing. Op wie richt je zoiets, en hoe doe je dat dan? En ik heb meegemaakt hoe het er achter de schermen van een theater aan toe gaat. Dat zijn toch dingen die je normaal niet te zien krijgt. Het heeft me enthousiast gemaakt voor de wereld van het theater.”

Yves (25)
“Een tijd lang wist ik niet zo goed wat ik wilde, qua studie of werk. Tot ik werd uitgenodigd voor een improvisatie-avond en ontdekte hoe fijn ik acteren vind. Toen heb ik auditie gedaan voor de Mbo Theaterschool en tot mijn grote verbazing werd ik aangenomen. De theaterwereld is echt mijn plek, weet ik nu. 

Collectief Het Paradijs is een groep jonge makers. Zij zijn met ons een voorstelling gaan maken, die uiteindelijk vertaald is naar een film van 20 minuten. De film is een soort storm van beelden. Het is geen traditioneel verhaal van A naar B. 

Het is heel waardevol om te proeven van het spelen en repeteren. Tijdens de opnames was er een moment waarop ik even om me heen keek en zag dat iedereen zó lekker met z’n vak bezig was. Dat deed me wel wat, zeker in deze gekke tijd. We mogen niet voor lief nemen dat we aan de slag mochten; samen creëren vind ik het mooiste wat er is.”

Laura (17)
“Ik vind theater al vanaf jonge leeftijd heel interessant. Maar ik weet ook dat ik van acteren niet mijn werk wil maken, zo kwam ik erbij om aan de technische kant te gaan werken. Nu studeer ik podium- en evenemententechniek aan het Grafisch Lyceum, met de specialisatie geluid. 

Voor de film heb ik veel vormgeving gedaan; allerlei ruimtes ingericht en gedecoreerd. Daarvoor moest ik steeds met de regisseurs en acteurs overleggen. Zo hebben we bijvoorbeeld een kamer helemaal beplakt met een soort bruin behang, om er een isolatiekamer van te maken. Dat gaf gelijk een goed effect. 

Sommige dagen was het best hard werken, vooral op als we in de grote zaal werkten. Maar als het gezellig is maakt dat niet uit; je werkt met elkaar voor een mooi eindproduct.”

Foto’s: Salih Kilic