Tips van Dave

Over Dave
Dave programmeert de mooiste dans en performance voorstellingen bij Theater Rotterdam.

20 & 22 oktober  
The Goldberg Variations, BWV 988 & Mystery Sonatas / for Rosa
Rosas

Bijzonder dubbelprogramma met het werk van Anne Teresa de Keersmaeker. The Goldberg Variations van Bach is een solo die de Keersmaeker zelf danst. Wie kan beter haar werk vertolken? Een unieke belevenis om haar nog eens live te zien dansen. Een combinatie van ongelofelijke precisie en kwetsbaarheid in samenwerking met Pavel Kolesnikov en Alain Franco.

De Mystery Sonatas / for Rosa is een standbeeld voor vrouwen in het verzet, zoals Rosa von Luxemburg, Rosa Parks en bovenal de 15-jarige, Belgische klimaatactiviste Rosa, die tijdens de overstromingen in 2021 om het leven kwam. Het nieuwe werk is gebaseerd op de geheime sonates van Heinrich Ignaz Frans Biber uit 1676. Mystiek, spiritueel en troostend. In tegenstelling tot haar solo wordt dit stuk gedanst door de gehele cast van Rosas.

5,6,7 januari
Nomad & S3
Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman

Het werk van Sidi Larbi Cherkaoui kenmerkt zich door het verbinden van tradities, zijn eigen roots en de hedendaagse actualiteit. Beide voorstellingen gaan over de invloed van je omgeving. In Nomad laat Larbi zien hoe je kan overleven in de woestijn. Het recept is vriendschap en saamhorigheid, we hebben elkaar nodig, de ultieme vrijheid is te vinden zelfs in de woestijn. De muziek van Felix Buxton en Basement Jaxx is Midden-Oosters georiënteerd.

In S3 krijgen we drie topperformers te zien uit drie verschillende landen: Australië, Japan en Colombia. Ze dragen het trauma van hun vaderland mee en trekken onzichtbare lijnen tussen elkaars landen en voelen zich verbonden met elkaar. When the planet is in pain we are in pain.

De performers worden bijgestaan door de zangers Ghalia Benali, Patrizia Bovi en Tsubasa Hori, en filmmaakster Sabina Groenewegen. Persoonlijke verhalen uit verschillende werelddelen.

18, 19 februari
Köln Concert
Trajal Harrell

Het legendarische The Köln Concert in München van Keith Jarrett wordt nu door performer Trajal Harrell en zijn cast geïnterpreteerd. Trajal doorbreekt conventies met zijn drang naar vrijheid en expressie en geeft met alle liefde een hoofdrol voor de muziek.

16 maart
Lamenta
Siamese Cie / Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero

Koen en Rosalba vormen het gezelschap Siamese Cie en hebben samen jarenlang gedanst bij Alain Platel’s C de la B. Lamenta is gebaseerd op Griekse rouwliederen van Epirus, met negen Griekse dansers die gesteund worden door de zeer krachtige musicscore van Zanthoula Dakovanou. Ze laten alles voorbij komen, van rouw en verdriet tot hoop. Beleef de emoties om los te kunnen laten. Tradities krijgen een nieuwe lading. Must see voor Griekenlandgangers.