Jong talent

In onze jong talent-programma’s kan nieuw talent zich verder ontwikkelen. Met activiteiten, zowel voor als achter de schermen, maar ook en-route in de stad bieden we een platform, netwerk en masterclasses voor startende makers, schrijvers, performers, onderzoekers en meer! Elke discipline en uiting is meer dan welkom en bij jong talent staan verhalen en ambitie centraal. Wil je direct contact met onze jong talent expert? Dan moet je Sudesca Janse hebben. Klik hier om je vraag aan Sudesca te stellen.  

Talent traject 

Wij zijn op zoek naar de stemmen van de toekomst! Wil je TR van binnenuit leren kennen en met makers en andere creatieven werken? Say less, we got you! 

In het Talenttraject van Theater Rotterdam heb jij de kans om jezelf te ontwikkelen. Je bezoekt samen met de andere jonge talenten voorstellingen, krijgt persoonlijke coaching en volgt masterclasses. Vanuit onze crew-mentality gaan we 9 weekenden lang ons verdiepen in theater, dans, performance, muziek, design, spoken word en zoveel meer! In ons talenttraject sta je elk weekend op de vloer. Je maakt en praat met makers/ performers uit het werkveld. Professionals geven hun vakmanschap door en coachen jou in je ontwikkeling. Daarnaast ga je ook zelf aan de slag als maker/performer & presenteer je na 9 weken jouw werk bij ons in huis. 

Op maandag 16 januari '23 hebben we een vrijblijvende kennismakingsavond bij ons in huis. Tijdens deze kennismakingsavond zien we graag hoe jij te werk gaat als maker en performer binnen een crew. Jij hebt hier ook de kans om kennis te maken met de coaches die jou begeleiden: Joost en Sudesca. Na de kennismakingsavond maken we een selectie van 12 deelnemers die dat zelfde weekend nog van start gaan.

 

Theater na de dam

Op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, zetten theatermakers door heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Samen met jongeren uit Internationale Schakelklassen (ISK) maakt TR in het kader van Theater na de Dam jaarlijks een voorstelling over aspecten van WOII die in de geschiedenis onderbelicht zijn gebleven. Zo staat TR niet alleen stil bij het verleden, maar ook de horror van het heden.  

 

Europefiction

Kijk je graag over grenzen heen, wil jij samen theater maken en ben je niet vies van op het podium staan? Dan zijn wij op zoek naar jou! (16 – 25 jaar)

Tijdens Europefiction ga je met andere jongeren in Rotterdam aan de slag om toe te werken naar een performance. Vanaf maart ’23 kom wekelijks je bij elkaar op maandagavond en maak je samen een stuk. In theaters door heel Europa gebeurt hetzelfde. Eind juli ontmoet je de andere Europese jongeren tijdens het zomerkamp in Duitsland. Je gaat dan een week lang samen theater maken, discussiëren, koken, dansen en muziek maken met elkaar.

Iets voor jou? Kom op maandag 20 februari ’23 kennismaken. Je bent welkom op locatie TR8 William Boothlaan van 19:00 tot 21:00. Aanmelden kan hier!

Waarom Europefiction?

EUROPEFICTION roept ontmoeting en dialoog op in een tijd waarin grenzen weer zichtbaar en voelbaar zijn geworden, waarin internationale betrekkingen nieuwe wegen moeten vinden. Solidair samenwerken – ook binnen Europa – is geen gegarandeerd succes, maar een flexibel proces dat steeds opnieuw moet worden vormgegeven. EUROPEFICTION creëert bewustwording hiervan en zoekt artistieke antwoorden op de vragen die opkomen bij het omgaan met dit proces. Het project is gebaseerd op vijf theaters in het Ruhrgebied, dat begon met het voorgangerproject "pottfiction" voor Culturele Hoofdstad RUHR.2010, om jongeren te vragen: "In wat voor wereld wil je leven? En wat ben je bereid ervoor te doen?” – en om er artistieke antwoorden op te vinden. Sindsdien is het eens zo unieke project gestabiliseerd en geïnternationaliseerd. 

Met wie ga je werken?

Naast andere deelnemers ga je werken met drie jonge makers. Zij ontwikkelen een stuk met het thema van dit jaar: digitalisering. Je gaat met hen nadenken over vragen als: Wat deel je online? En zijn digitale ontmoetingen persoonlijk? 

Pleun Peters is theatermaker en maakt artistieke programma’s en projecten die zich begeven op de grens van theater, educatie en rituelen. Het theater is voor Pleun een ontmoetingsplek waar verschillende jongeren en kunstvormen elkaar kunnen inspireren. Voor het 5e jaar is Pleun betrokken als maker en groepsleider bij Europefiction. 

Naomi Tuininga vertaalt sociaal-politieke onderwerpen graag naar theater. Hierbij maakt zij verbinding tussen speler en publiek. Als oud-deelnemer van Europefiction voelt Naomi een sterke binding met het project. Naomi heeft ervaren dat het samenkomen met internationale jongeren en praten over politiek en samen kunst maken ertoe doet. Het bracht haar inspiratie, maar vooral hoop voor de toekomst en veel plezier.

Naomi Landman is onze laatste maker en autonoom kunstenaar. Gegroeid in theater is zij zich nu aan het verdiepen in beeldende/performance kunst. Als deelnemer heeft Naomi drie keer meegedaan aan Europefiction, waardoor het nu tijd is voor een volgende stap: mee maken!
 
Theaters/partners: 
Rotterdam (Theater Rotterdam) – Bochum (Junges Schauspielhaus) 
Liverpool (20 Stories High) – Gelsenkirchen (Consol Theater) 
Bologna (La Baracca) – Herne (Theater Kohlenpott) 
Budapest (Kolibri Theatre) – Hamm (Helios Theater) 
Paris (Transplanisphère) – Dortmund (KJT Dortmund) 
 
 
Europefiction Academy 
De Europefiction Academy richt zich op het (door)ontwikkelen van nieuwe artistieke en communicatieve strategieën om de waarde van de stem van jongeren op een democratisch Europa te markeren. In samenwerking met de zes internationale theaterpartners, ex-deelnemers en een breed netwerk van de deelnemende Europefiction partners wordt door middel van een samenspel van politiek en kunst deelbare antwoorden gegeven op sociaal-artistieke en transnationale vragen via een meerstemmig perspectief.  
 
Meer weten? Inspiratie nodig? Check: Europefiction

   

TRoep

Heb je meegedaan aan een werkplaats, Europefiction, TR YOUNG, een samenwerkingsproject of aan het Talenttraject? Dan word je automatisch lid van TRoep. Lid van TRoep blijf je altijd en per najaar 2023 organiseren we graag samen met jou vanuit TRoep graag nog meer op zichzelf staande activiteiten. Binnenkort is hier een oproep te vinden voor een Taco Tuesday om samen met andere TRoepers te brainstormen, eten en te kletsen en samen nieuwe plannen te smeden! Wordt vervolgd! 

Check ons op Instagram