foto Bas de Brouwer

Sea of Silence

THEATER UTRECHT / FRASCATI PRODUCTIES / FLOOR HOUWINK TEN CATE
vr 20 okt 20:15 - 21:25
Een filmisch familie-epos over huiselijk geweld
  • 20 okt
    20:15 - 21:25
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Ergens in een afgelegen stad, hoog op een klif aan zee, woont een familie. Hun leven lijkt weinig spectaculair, maar als de gordijnen dichtgaan begint het circus van geweld.

Terwijl de zee tegen de kust beukt, manipuleert de clown het publiek, balanceert de acrobaat op het gespannen koord en brult het monster als het uit zijn kooi komt. Maar de zeespiegel stijgt en de golf van onderdrukking en machteloosheid komt de familie langzaam maar zeker tot aan de lippen te staan. Sea of silence is een pijnlijk liefdesverhaal over het verlies van autonomie en het heroveren ervan.

Regisseuse Floor Houwink ten Cate en auteur Esther Duysker maken wat normaliter als een privékwestie wordt gezien – huiselijk geweld – tot een publieke aangelegenheid. Ze werken samen met operacomponiste en -zangeres Annelinde Bruijs. Met zijn drieën bouwen ze aan een nieuwe, sociaal-politieke operavorm waarin ze de klassieke opvattingen op scherp zetten en transformeren.

 

Uit de pers
“In Sea of Silence giet regisseur Floor Houwink ten Cate een verhaal over huiselijk geweld in een vervreemdende vorm. Hierdoor ligt de nadruk op het perspectief van de kinderen en komt het drama aan als een mokerslag.” (NRC ⭑⭑⭑⭑)

“De sterk gestileerde vorm van Sea of silence heeft een verpletterende uitwerking: de gezinsleden die gebukt gaan onder het geweld van de vader zitten muurvast in de circuschoreografie waarmee ze de schone schijn ophouden.” (NRC, top 5 beste voorstellingen van 2022)

“Het razend knappe, fysieke spel, met ronduit gevaarlijke botsingen en Harings prachtige tekstbehandeling, verlenen deze voorstelling een gruwelijke schoonheid. Sea of silence is ontregelend theater.” (De Volkskrant ⭑⭑⭑⭑) 

“Wat een rollercoaster dit stuk! Als vormonderzoek tussen fysiek theater en opera geslaagd, een enorme prestatie ook van de acteurs.” (Theaterkrant)

Over de makers
Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt voorstellingen op het snijvlak van theater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties.

Esther Duysker is een Nederlandse toneelschrijfster, vertaalster en dramaturge. Zij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en werkte mee aan zo’n twintig voorstellingen. Ze schreef de tekst voor The story of Travis bij Theater Rotterdam. Annelinde Bruijs is componiste, zangeres en actrice. Daarnaast studeert ze filosofie aan de Erasmus Universiteit. 

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. We putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en zo verkennen we doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. 

Team

concept, regie en scenografie Floor Houwink ten Cate tekst Esther Duysker en Floor Houwink ten Cate compositie Annelinde Bruijs scenografie-advies Julian Maiwald met Annelinde Bruijs, Sjaid Foncé, Abke Haring en Benjamin Moen coproductie Theater Utrecht en Frascati Producties