© Rossel Chaslie

TR Herdenkt & Viert: Keti Koti dag 1

Theater Rotterdam
za 29 jun

De afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863, herdenken we dit jaar in een mooi en verbindend weekendprogramma in Theater Rotterdam. 

Keti Koti betekent  in het Surinaams 'Ketenen Gebroken'. We willen samen stilstaan bij het verbreken van die ketenen en door bewegen naar een gelijkwaardige toekomst. De vrijheid vieren en bewustzijn te bevorderen over de geschiedenis en impact van de slavernij. Een weekend vol activiteiten met als rode draad Herdenken en vieren en het duidelijk voelbaar maken daarvan. Er is ruimte voor dialoog en ontmoeting, samen stilstaan bij de geschiedenis en vooruitkijken. Hoe gaan we verder?

Programma

We starten het programma met een sound healing session van componist en multi-instrumentalist Dizzi Geetha, gevolgd door de dialoogsessies Deep Dive met Mathieu Charles. De helende werking van geluid en muziek zetten onze zintuigen open en bereiden ons voor op een diep gesprek met elkaar. Tussen deze aansluitende sessies serveren we een lichte lunch/brunch voor publiek.

In de middag zijn er verschillende workshops te volgen (lees hieronder meer) en in de avond twee verschillende voorstellingen, De plantage van onze voorouders van muziektheatergezelschap Orkater en de dansvoorstelling Corpus Criolla van Faizah Grootens. Je kunt kiezen naar welke van de twee voorstelling, die speciaal voor vanavond op de planken staan, je gaat. Verder serveren we een gratis diner voor 200 personen met speciaal dessert dat wordt gemaakt door de winnaar van onze Keti Koti Cake Off vorig jaar, Vantastic Sweets. Dus dat wordt genieten! We sluiten de avond af met een bijzonder optreden van een bazuinkoor in de hal én een afluister met DJ Mo Jakob.


Workshops

  • Stamboomonderzoek – CBG Centrum voor familiegeschiedenis
    Tijdens deze workshop laten Martine Zoeteman en Jacqueline Verkleij van CBG zien hoe je onderzoek kunt doen in Surinaamse bronnen en informatie kunt vinden over je Surinaamse of Caribische voorouders. Na de presentatie kunnen de deelnemers zelf aan de slag, onder begeleiding van Martine en Jacqueline. Wie weet wat je die middag allemaal te weten kunt komen over je voorouders en familiegeschiedenis? 

  • Kookworkshop - Howard Komproe & Noni Kooiman
    Howard Komproe, comedian, presentator en acteur geeft samen met chefkok en kookboekschrijver Noni Kooiman deze leuke en gezellige kookworkshop! Samen op een eigen kookeiland gaan we kokerellen én lekker eten. Wat we koken? Authentiek Surinaams: de Creoolse keuken met Oerhollandse ingerediënten (ook vegeratisch).

 
Voorstellingen

Theater mag natuurlijk niet ontbreken in het programma. Speciaal voor dit weekend brengen we de succesvolle theatervoorstelling De plantage van onze voorouders van Geert Orkater naar onze Grote Zaal en prachtige dansvoorstelling Corpus Criolla van aanstormend choreografietalent Faizah Grootens naar de Kleine Zaal. 

In De plantage van onze voorouders kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva - en hun familieleden - om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. Klik hier om meer over de voorstelling te lezen.

In Corpus Criolla gaat choreograaf Faizah Grootens dieper in op de belichaming en stereotypering waarmee Creoolse dansvormen vaak geassocieerd worden, door diep te graven in de tradities en geschiedenis van de Curaçaose dansvormen om een eigentijdse danstaal te creëren die diep geworteld is in haar cultuur. Klik hier om meer over de voorstelling te lezen.

 
Expositie

In de hal van Theater Rotterdam exposeren we ook een bijzonder verzameling van beelden die we hebben ingezameld. De slavernij lijkt lang geleden en ver weg, maar het is ‘pas’ 150 jaar geleden sinds de officiële afschaffing ervan binnen het Koninkrijk Nederland. Veel families dragen nog de verhalen, de lasten en leven nog de gevolgen van wat er toen is gebeurd. Misschien zijn er nog levende grootouders die die familieleden zelf gekend hebben! Dit soort families en hun verhalen zullen te zien en lezen zijn in deze expositie.

Tijdschema

Hieronder een handig overzicht van het complete programma van TR Herdenkt & Viert: Keti Koti op zaterdag 29 juni.

 Tijd:  Programma:  Locatie:
 10:15 - 13:00  Sound healing + Deep Dive  Tuinkamer
 12:00 - 15:00  Kookworkshop  Hal
 13:00 - 15:00  Stamboomonderzoek workshop  Krijn Boon Studio
 17:30 - 19:00  Deep Dive  Tuinkamer
 18:00 - 19:30  Dansworkshop  Krijn Boon Studio
 18:00 - 20:00  Diner  Hal
 19:00 - 19:30  Opening expositie  Erker
 19:00 - 19:45  Inleiding CBG  Haltheater
 20:00 - 21:35  De plantage van onze voorouders  Grote zaal
 20:15 - 21:15  Corpus Criolla  Kleine zaal
 21:35 - einde avond  Naprogramma met DJ Mo Jakob  Hal

 

TR Herdenkt & Viert Keti Koti 2024
Dit programma maakt onderdeel uit van ons herdenkingsweekend op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni. Klik op de datum voor een pagina met een compleet dagoverzicht. Volg de links in de tekst voor de losse onderdelen.

 

Let op! Er dient voor elk programma onderdeel en aparte reservering gemaakt te worden.

tickets - Sound Healing & Deep Dive

tickets - Plantage van onze voorouders

tickets - Corpus Criolla

tickets - Stamboomonderzoek workshop

tickets - Kookworkshop

TR Herdenkt & Viert: Keti Koti is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21