Het land Nod

Toneelhuis | FC Bergman
do 27 aug - zo 30 aug

Grootse museumzaal speelt hoofdrol in voorstelling in Ahoy

Voor de locatievoorstelling Het land Nod laat FC Bergman zich inspireren door de majestueuze Rubenszaal van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Deze zaal vormt het pronkstuk van het museum met vijftien van de meest indrukwekkende schilderijen die Pieter Paul Rubens (1577-1640) ooit heeft geschilderd.

FC Bergman bouwt de Rubenszaal (die maar liefst 13 meter hoog is) op ware grootte na in Hal 1 van Ahoy. In Het land Nod (de titel verwijst naar het Bijbelse land van omzwerving) ziet u in een mix van poëzie, slapstick, dans, filmische beelden en de typische anarchistische theatertaal van FC Bergman, een aaneenschakeling van grootse en piepkleine vertellingen. Een verhaal over bezoekers, suppoosten en werklui, met als rode draad een te groot schilderij dat door een te kleine deur moet....

FC Bergman is een jong Belgisch theatercollectief dat bestaat uit zes jonge acteurs/theatermakers/kunstenaars en “het opwindendste wat het Vlaams theater de afgelopen tien jaar voortbracht”. Onder de hoede van het Antwerpse Toneelhuis maken zij voorstellingen die buiten anarchistisch en licht chaotisch, vooral extreem beeldend en poëtisch zijn.

In 2014 kwam FC Bergman naar de Rotterdamse Schouwburg met twee spraakmakende voorstellingen. In Van den vos bouwden ze een compleet zwembad in de zaal en bij 300 el x 50 el x 30 el verrees een compleet dorp met bos op het toneel.

_____
Locatie
Ahoy, Hal 1
Ahoyweg 10
3084 BA Rotterdam

Als u voor de hoofdingang van Ahoy staat, loopt u links om Ahoy heen. U passeert het parkeerterrein. De ingang van Hal 1 zit aan de zijkant, bij de deur waar vier vlaggen van Ahoy staan opgesteld. Via de hoofdingang van Ahoy is Hal 1 NIET te bereiken.

Houdt u rekening met mogelijke verkeersdrukte en vertrek ruim op tijd, na aanvang van de voorstelling kunt u helaas niet meer naar binnen.

Praktische informatie
Brengt u een bezoek aan de voorstelling met de auto, dan kunt u op P1 en P2 gratis parkeren (slagbomen zijn omhoog). 

Voor vrijdag 28 augustus zijn nog kaarten beschikbaar, koop uw kaarten op locatie bij Ahoy.

_____

Rubens-arrangement i.s.m. Museum Boijmans van Beuningen
Zondagmiddag 30 augustus organiseert de Rotterdamse Schouwburg samen met Museum Boijmans van Beuningen het Rubens-arrangement. Om 13:00 verzorgt het Rotterdamse museum een rondleiding langs alle werken van Rubens en zijn tijdgenoten. Aansluitend wordt om 16:00 de voorstelling bezocht in Ahoy. Dit arrangement kost €42,00. Voor museum- en schouwburgkaarthouders, Rotterdampashouders en Boijmans Vrienden is er een speciale prijs van €27,00. Het arrangement is uitsluitend te bestellen via kassa@rotterdamseschouwburg.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wacht niet te lang.

_____
Persreacties
★★★★ Theaterkrant
“Een vleugje Castellucci, een stevig danspasje à la Pina Bausch en andere dansgrootheden, verrassende verdwijntrucs à la Jakop Ahlbom, een pasje Tati, surreële absurditeit à la Orkater, en heel veel slapstick uit de stomme films, inclusief het zwalkend hangen op een gevreesde hoogte.”

★★★★ Knack
“Zonder woorden verhalen vertellen, de makers en spelers van FC Bergman gaan de uitdaging aan en slagen er dankzij perfect uitgekiende beelden meesterlijk in. De juiste energie, acrobatie en verstilling zorgen voor een zowel hilarische als melancholische voorstelling.”

★★★ De Standaard
“In de tekstloze sfeerwerking meet FC Bergman zich met de groten: het mystieke naturalisme van Romeo Castellucci, het mistroostige absurdisme van Christoph Marthaler, dan weer de dansante dynamiek van Pina Bausch. Dat geeft Het land Nod visuele grandeur”

★★★★ De Morgen
“In Het land Nod zoekt de kleine naakte mens beschutting tussen de enorme muren van het museum. Dat levert spannende beelden op, die zelfs van een minder gelaagde voorstelling van FC Bergman nog een indrukwekkende belevenis maken.”

★★★★ Theaterkrant
“De zaal is klaar voor renovatie. Er moet nog één werk van Rubens worden weggevoerd, De Lanssteek. Een erg groot doek, te groot voor de entreepoort tot de zaal. Pogingen van de chef om het werk naar buiten te krijgen, vormen de rode draad van de woordloze voorstelling. Hij probeert het met een zaag, een moker, met dynamiet, en zo veel meer. Slapstick verzekerd.”

Team

Van en met FC Bergman, Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten, Marie Vinck
Met de medewerking en steun van PRG Belgium, AGFA Graphics, Dacar Reclame, Kinderboerderij Wilrijk en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.