Microcosm

Nicole Beutler Projects
wo 16 mrt 20:15
Schrijvers op zoek naar de diepere wijsheid van het lichaam
  • 16 mrt
    20:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De schrijvers Charlotte Van den Broeck en Arnon Grunberg gaan de confrontatie met hun schaamte aan en maken een dansvoorstelling. Choreografe Nicole Beutler begeleidt ze. 

Twee schrijvers, al jaren penvrienden, waren het er snel over eens: dansen is het meest gênante dat er bestaat. Reden genoeg voor de schrijvers om uit hun comfort zone te stappen en een dansvoorstelling te maken. Choreograaf Nicole Beutler neemt Charlotte Van den Broeck en Arnon Grunberg mee op een ontdekkingsreis door het lichaam. Een zenuwslopend dansdebuut verandert langzamerhand in een bevrijdende conversatie tussen hoofd en lijf. 

Al sinds Eva van de verboden vrucht proefde is ons bewustzijn verbonden met schaamte voor ons lijf. Maar is deze tegenstelling tussen lichaam en geest niet een legendarische misvatting? We zijn vervreemd van de wijsheid van het lichaam. Via monologues intérieurs gaan de schrijvers in gesprek met hun eigen fysieke ongemak. Danspasje voor danspasje komen ze uit hun oververhitte hoofden en gaan ze de microkosmos van het lichaam in waarbinnen miljoenen processen, microben en bacteriën hun gang gaan. Microcosm is een zoektocht naar het overstijgen van jezelf.

Over de makers
De Vlaamse Charlotte Van den Broeck (1991) en de Nederlander Arnon Grunberg (1971) ontmoetten elkaar toen ze in 2016 samen de Frankfurter Buchmesse mochten openen. Sindsdien schrijven ze elkaar elke week een brief in de Vlaamse krant De Standaard. Schaamte en angst zijn regelmatig terugkerende thema’s. 

Nicole Beutler begeleidt hen in het meest schaamtevolle dat ze konden bedenken: dansen. Beutler (1969) maakt theater waarin beweging, muziek en tekst elkaar aanvullen en versterken. Zij vond schrijvers die dansen een prikkelende gedachte. Wat is het verschil tussen de zeggingskracht van het woord en de zeggingskracht van het lijf? Op basis van die vraag ontwikkelde ze Microcosm: schrijvers op zoek naar de diepere wijsheid van het lichaam. 

Team

concept, regie en choreografie Nicole Beutler performance en tekst Arnon Grunberg en Charlotte Van den Broeck dramaturgie Igor Dobricic scenografie en licht Theun Mosk muziek Gary Shepherd
met steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst