Storm

LeineRoebana
do 28 apr 20:00
Componist des vaderlands maakt muziek voor zes dansers, luit en klarinet
  • 28 apr
    20:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Andrea Leine en Harijono Roebana geven ook in Storm musici een actieve rol in de voorstelling. Met zes dansers en componiste Calliope Tsoupaki werken ze samen aan een voorstelling waarin dans en muziek gelijkwaardig zijn. 

Storm is een samenwerking tussen een componist die durft te denken vanuit beweging en choreografen die vorm geven aan klank. Hoe zet klank zich voort in beweging en omgekeerd? De dansers van LeineRoebana, klarinettist David Kweksilber en luitist en zanger David Mackor gaan de uitdaging aan. 

Voor Storm werkt LeineRoebana samen met Calliope Tsoupaki. Zij was componist des vaderlands van 2018-2020. Tsoupaki heeft haar wortels in Griekenland, en dat is te horen. Haar werk, van grote orkestwerken en opera’s tot intieme stukken voor solo-instrumenten, is doortrokken van mythes en paradoxen. Het verleden is een belangrijke kracht in haar composities. 

Tsoupaki: “Ik wil met LeineRoebana samenwerken om een versmelting van dans en muziek teweeg te brengen, door samen onverwachte verbindingen te zoeken en te creëren. Je kunt dans en muziek contrapuntisch gebruiken: je ziet het ritme, maar hoort het niet. Ik verwacht dat ik hier met LeineRoebana een nieuwe stap in kan zetten.” 

Over LeineRoebana

Andrea Leine en Harijono Roebana leiden hun dansgezelschap al meer dan 25 jaar. Dans is voor hen een fysieke vorm van denken en een manier om je te verhouden tot de wereld. Muziek en dans hebben altijd een gelijkwaardige plaats in hun werk gehad – daarom werken ze altijd met live muziek. Het hoorbare en het zichtbare van dansers en musici komen samen in een choreografie die disciplines verbindt. Samen vormen ze een geheel; een verandering in de dans heeft gevolgen voor de muziek en omgekeerd. De musici krijgen meer dan een strikt muzikale rol in de voorstelling: ze bewegen, zingen en spreken. 

LeineRoebana ziet dans steeds meer als een ontmoetingsplek met mensen van verschillende achtergronden, culturen en disciplines. Zo verbonden ze in GhostTrack en Light hedendaagse dansers van hier met gamelanmuziek en musici uit Indonesië. 

Hun aanpak leidt tot uiteenlopende, internationaal gewaardeerde voorstellingen.  

Eind 2020 interviewde Floris Kortie choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana voor Podium Witteman. In een vijftig minuten durend interview spreken zij over hun liefde voor dans en muziek, met fragmenten van voorstellingen en van musici door wie zij geïnspireerd zijn. Te zien via https://www.npostart.nl/podium-witteman-extra/04-10-2020/WO_NTR_16303913.

 

 

Over Calliope Tsoupaki 

Calliope Tsoupaki deelt met LeineRoebana een voorliefde voor oude én hedendaagse muziek. Haar bekendste werk, het oratorium St. Luke’s passion, combineert de werelden van de West-Europese eigentijdse muziek en de Byzantijnse muziek van Oost-Europa. Ze componeerde ruim honderd werken in uiteenlopende genres en gebruikt bijzondere instrumenten als qanûn, ney, kemençe, draailier, viola da gamba en panfluit. 

Publieksonthaal: een half uur voor aanvang 

Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana het publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een inleiding op het toneel: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open. De choreografen praten over inspiratiebronnen en bijzondere ervaringen tijdens het maakproces. Ook is de mogelijkheid om vragen te stellen. Intussen warmen de dansers en muzikanten zich op. 

 

Workshops 

Voor iedereen die van dans en muziek houdt, organiseren we korte workshops rondom de voorstelling. Door middel van improvisatie en het aanleren van versimpelde frases uit Storm maken de deelnemers kennis met het bewegingsidioom. De deelnemers ervaren hoe het materiaal tot stand komt en herkennen in de voorstelling bewegingen waarmee ze hebben gewerkt in de workshop. 

We bieden twee workshops aan: 

Workshop A – voor studenten van dansacademies 
Workshop B – voor amateurdansers 
Voor inlichtingen, prijzen en/of een passend aanbod: marketing@leineroebana.com 

Contact 

www.leineroebana.com 

Team

choreografie Andrea Leine en Harijono Roebana compositie Calliope Tsoupaki toneelbeeld Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith licht Jeroen Smith met Uri Eugenio, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Kris Mohammed Adem, Aika Goto, Emma Bogerd (dans) en David Kweksilber (klarinet) en David Mackor (luit en zang)