© Willem de Kam

Alida Dors

“Ik wil de artistieke status quo in het theater verruimen met nieuwe tradities.”

Alida Dors is één van de pioniers van de urban dans in Nederland. Door te werken op het snijvlak tekst, dans, performance en muziek, heeft ze als theatermaker en choreograaf (inter)nationaal een goede reputatie en stevig netwerk opgebouwd. Daarnaast is Alida sinds voorjaar 2020 de nieuwe artistiek leider van Theater Rotterdam.

Biografie

Alida Dors (1977, Amsterdam) ontwikkelde zich na haar studie Fiscale Economie (1999) als danseres in de hiphop en breakdance scene. Zij toerde met (internationale) artiesten zoals Eternal en ontwikkelde haar eigen stijl, waarin zij ook les begon te geven. Zij danste in de underground scene alsook in het commerciële circuit en was danseres bij verschillende gezelschappen waaronder bij ISH Dance Collective. In 2004 richtte ze in Amsterdam samen met Bryan Druiventak hiphop-school Solid Ground Movement op.
 
In de jaren daarna ontwikkelde Alida zich tot choreografe. Haar werk bleef niet onopgemerkt: Alida kreeg een internationale beurs van de VandenEnde Foundation en later van Fonds Podiumkunsten. Ze werd als maker ondersteund door o.a. Lantaren-Venster, Het Lab/Utrecht, Dansateliers, productiehuis MC/Amsterdam en Korzo/DenHaag.
 
In 2011 studeerde zij af als socioloog (UVA) en startte zij haar eigen dansgezelschap BackBone. BackBone is inmiddels een niet weg te denken speler in het kunstenveld. Het leiderschap van Alida speelt daarin een belangrijke rol; zij is een van de weinige vrouwelijke mid-career dansmakers, die in haar werk aannames over kleur en bi-culturele afkomst durft te tonen en benoemen.
 
Alida is sinds 2015 als maker verbonden aan Productiehuis Rotterdam en sinds de fusie aan Theater Rotterdam. In het voorjaar van 2020 is zij gestart als de nieuwe artistiek leider, en geeft sindsdien vorm aan de artistieke koers van het TR makers huis.

In de pers

Alida Dors has proved in earlier performances that her choreographies can be flawless. With the added honest, raw realism in Or Die Trying, she has now created a show you don’t want to miss.
movementexposed.com
 
“Rebound is een stuiterend en zinderend statement over veerkracht en je terugknokken uit een achtergestelde positie”
Volkskrant ✮✮✮✮
 
Goed geoliede choreografie van Alida Dors, dé vrouw in Nederland die hedendaagse dans vanuit het hiphopidioom maakt.’
Volkskrant ✮✮✮
  
‘Built for it laat zien dat hiphop meer kan zijn dan een wedstrijdje in virtuoze kunsten en skills.’
Theaterkrant ✮✮✮✮

Gewonnen prijzen

2008<br>Kunstfactor Award <br></br> 2012<br>Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht
2008
Kunstfactor Award

2012
Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht

Producties

20/21

RIOT (15+)
RIOT (15+)
“The cause of the riot were the rioters.” Hoe strijd je voor een betere wereld? Tegen wie of wat strijd je? Wie is vriend en wie is vijand? Sta je samen echt sterker?

19/20

18/19

17/18