In januari naar
Theater Rotterdam

Ook in 2021 hebben wij weer een bomvolle programmering voor jullie op de planning staan. De kaartverkoop voor de eerste maand van het jaar is gestart, wat betekent dat de agenda’s en virtuele winkelmandjes weer kunnen worden gevuld met onze brede aanbod aan (live) theater!

Keuzestress? Neem anders eens een kijkje bij onze eigen (co)producties Stadsastronaut van Marjolijn van Heemstra, URLAND DOET #1 of de slow movie Urlaub in Deutschland van Wunderbaum waarin de TR makers samenwerken met acteurs en makers uit Frankrijk, China, Spanje en Hongarije. De dansliefhebbers kunnen zich laten meeslepen in de solo van de Amerikaanse Trajal Harrell, waar hij reflecteert op zijn eretitel Dancer of the Year, of onderzoek met choreograaf Shailesh Bahoran vrouwelijke energie in Shakti. En ook Sadettin Kırmızıyüz, Het Nationale Theater, Nasrdin Dchar en Theater Gnaffel komen in januari langs Theater Rotterdam.

Scroll door onze programmering, bekijk de tips van TR en tot snel!

Tips van TR

Pain Against Fear - PERMANENT DESTRUCTION
In 2019 won Naomi Velissariou de Regieprijs voor The SK Concert, en ook het tweede theaterconcert verkocht onze zalen in een rap tempo uit. Waar eerder het thema haat centraal stond, is het derde en afsluitende deel juist een poging om af te rekenen met angst als voedingsbodem voor die haat. Velissariou en producer Joost Maaskant nodigen je 13 en 14 januari uit om je eigen angst te bezweren door collectief te raven op het ritme van je individuele pijn. Pain Against Fear is mindfulness on speed!
Firebird - Touki Delphine
Firebird is zeker een magische theaterbelevenis.'★★★★NRC

Geïnspireerd door De Vuurvogel van Igor Stravinsky maakt muziektheatergezelschap Touki Delphine 100 jaar later Firebird, zonder muzikanten en zonder spelers maar met 619 gerecycelde auto-achterlichten die de dans verbeelden. De lichtsymfonie was al eerder te zien op Oerol 2019, waar critici het bestempelde als één van de sterkste projecten op het festival, en nu voor het eerst te beleven in Rotterdam!
Het waarom beantwoord - Mathieu Wijdeven
In januari gaat nieuwe generatie maker Mathieu Wijdeven in première met zijn eerste voorstelling onder vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam. Hij neemt ons mee in zijn onderzoek naar zijn familiestamboom. Terwijl hij doorverwezen wordt van het éne nooit eerder ontmoette familielid naar het andere, stapelen de vragen zich op totdat hij een theaterstuk van zijn Surinaamse overgrootvader en dichter G.G.T. Rustwijk ontdekt. Als snel beseft hij dat hij Rustwijk moeten huldigen met een eigenonemanshow: van woensdag 20 januari t/m zondag 24 januari te zien onze Krijn Boon Studio.

Voorstellingen in januari

  • Het waarom beantwoord

    Productiehuis Theater Rotterdam: Mathieu Wijdeven
    Wie was George Gerardus Theodorus Rustwijk?
    do 2 jun
    -
    zo 16 feb

    Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, beslist Mathieu Wijdeven uit te spitten wat hij over zijn voorvader te weten kan komen. Terwijl hij doorverwezen wordt van het éne nooit eerder ontmoette familielid naar het andere, stapelen de vragen zich op. G.G.T. (George Gerardus Theodorus) lijkt in steeds diepere mysteriën gehuld...

    Maar dan krijgt hij van een oudtante Het waarom beantwoord in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. 

    Artikel
    Afgelopen Keti Koti publiceerde De Correspodent een verhaal van Mathieu Wijdeven en Miguel Heilbron over de afschaffing van de slavernij en de toespraak van G.G.T. Rustwijk. Lees of beluister het hele stuk via De Correspondent

    Documentaire
    Het vooronderzoek van Mathieu Wijdeven voor Het waarom beantwoord bestond naast een stamboomonderzoek ook uit een straatonderzoek. Mathieu maakte een sculptuur in de vorm van een hoofd, gebaseerd op een portret van G.G.T. Rustwijk, en trok hiermee door Rotterdamse wijken. Hij sprak met voorbijgangers over Rustwijk en vroeg mensen onder andere wat zíj weten van hun familiestamboom. Scroll naar beneden voor de korte documentaire.

    Prijzen & nominaties 
    Eerder dit jaar hebben Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong de Toneelschrijfprijs 2022 gewonnen. Tijdens de uitreiking werden Wijdeven en De Jong beloond met een oorkonde en het prijzengeld van 10.000 euro. De andere genomineerden ontvingen elk 1.000 euro.

    Ook werd Het waarom beantwoord geselecteerd voor Het Theaterfestival (2022) en genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs (2022). 

    In Het waarom beantwoord doet Mathieu een verwoede poging zijn voorvader, G.G.T. Rustwijk (1862-1914), zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.

  • Urlaub in Deutschland

    Wunderbaum & Theaterhaus Jena
    Slow movie
    ONLINE FILMVERTONING EN GESPREK VIA ZOOM
    do 28 jan
    -
    ma 1 feb

    Met trots presenteren acteursgroep Wunderbaum (NL) en Theaterhaus Jena (DE) Urlaub in Deutschland (Engels ondertiteld), een film in vijf delen over vakantie in coronatijd. Een slow movie over nieuwe en vervlogen dromen, zwoele zomerdagen, en het merkwaardige spiegelpaleis waarin we ons plotseling allemaal bevonden dit jaar.

    Met onder meer Walter Bart, Matijs Jansen, Stacyian Jackson, Elsie de Brauw, Johan Simons en Thomas Thieme (Das Leben Der Anderen) in samenwerking met acteurs en makers uit Frankrijk, China, Spanje en Hongarije, in een regie van beeldend kunstenaar en filmmaker Florian Schaumberger (DUI, 1988).

    Voorafgaand aan iedere aflevering gaat acteur Walter Bart (om 21.00 uur) in gesprek met internationale gasten via ZOOM (Engels gesproken). 

    Praktische informatie
    21:00 uur Gesprek tussen Walter Bart en gast (ZOOM)
    21:15 uur De aflevering bekijken via de link in de mail, die je ontvangt na aanmelden
    22:00 uur Einde
    Mocht je later instromen dan is de aflevering nog te bekijken. 

    Duitsland anno 2020. De zon schijnt, de vakantie lonkt en de mensen verlangen weer naar hun vrijheid. Maar deze zomer is alles anders: voor de meeste landen geldt een reisbeperking en vliegreizen worden geannuleerd. Wat rest is een vakantie op eigen balkon, of decadenter, een tripje naar de Noordzee - de Duitse welteverstaan. Is dit het lokale concept voor de toekomst? Moeten we deze crisis zien als kans voor de duurzame, moderne vakantie? Is Duitsland het nieuwe Bali? Hoog tijd voor nieuwe vakantie ideeën!

     

  • Pain Against Fear

    PERMANENT DESTRUCTION
    Mindfulness on speed
    do 10 jun

    Na het succes van de theatrale concerten gebaseerd op het werk van Sarah Kane (The SK Concert - 2018) en Heiner Müller (The HM Concert - 2019), slaat PERMANENT DESTRUCTION een nieuwe weg in. In het laatste deel van haar trilogie, Pain Against Fear, legt theatermaker en performer Naomi Velissariou haar maskers af en gaat de confrontatie aan met zichzelf en haar publiek. Daar waar in de eerste twee delen de haat in al zijn vormen centraal stond (zelfhaat, vrouwenhaat, mannenhaat en haat voor het leven), is het derde deel een poging om af te rekenen met angst als voedingsbodem voor die haat.

     

    Click here for english

    In Pain Against Fear gaat een persoonlijke openbaring gepaard met een uitnodiging aan het adres van het publiek. Een uitnodiging om je eigen angst te bezweren door hem samen met anderen te vieren, door collectief te dansen op het ritme van je individuele pijn. In de rotsvaste overtuiging dat de acceptatie van pijn ons lijden kan verzachten. Pain Against Fear is mindfulness on speed. De muziek is een meedogenloze mix van de strakke sound van producer Joost Maaskant en Velissariou’s hardnekkige poging tot kwetsbaarheid.

    PERMANENT DESTRUCTION is zowel de titel van een post-dystopisch muziektheaterdrieluik als de naam van een band, waarin Velissariou en Maaskant af willen rekenen met een aantal taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als zelfhaat en faalangst zijn in die cultuur te mijden thema’s, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. Je kunt jezelf nu eenmaal niet profileren aan de hand van uitingen van pijn. Of wel? 

    De muziek van PERMANENT DESTRUCTION vind je op Spotify, de videoclips op Youtube en de merchandise koop je via www.permanentdestruction.com. #pain #fear #rave

    In 2019 won Naomi Velissariou de Regieprijs voor The SK Concert. De voorstelling werd geselecteerd voor de Officiële Juryselectie van zowel het Nederlandse Theater Festival als het Vlaamse Theaterfestival. In 2020 werd Naomi genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs.

    English

    Following the success of the theatrical concerts based on the work of Sarah Kane (The SK Concert – 2018) and Heiner Müller (The HM Concert – 2019), PERMANENT DESTRUCTION is taking a new approach. In the last part of her triptych, Pain Against Fear, Naomi Velissariou takes off all masks and confronts both herself and her audience. Whereas the first two parts were centered around hatred in all its manifestations (self-hatred, misogyny, hatred of life), the third and final part is an attempt to overcome fear as a breeding ground for that hatred. Pain Against Fear is mindfulness on speed. The music is a merciless mix of the ear-splitting sound of Joost Maaskant and Velissariou’s headstrong attempt at vulnerability. 

    In Pain Against Fear personal revelations are accompanied by an invitation to the audience. An invitation to eradicate your fear by raving to the rhythm of your pain. In the passionate belief that the acceptance of pain can ease our suffering.

    PERMANENT DESTRUCTION is both the title to a post-dystopian musical theater triptych and the name of a band, in which actor and director Naomi Velissariou and sound producer Joost Maaskant wish to get rid of a number of taboos that define our current image culture. Sentiments like self-hatred and fear of failure are to be avoided in this culture because they aren’t sexy or Instagram-worthy. After all, you can’t brand yourself by expressing your pain. Or can you?

    You can find PERMANENT DESTRUCTION’s music on Spotify, the video clips on Youtube and you can buy the merchandise on www.permanentdestruction.com. #pain #fear #rave

    Naomi Velissariou won the Regieprijs (Director’s Prize) for The SK Concert in 2019. The production was selected for the Officiële Juryselectie (Official Jury’s Selection) of both the Nederlandse Theater Festival (Dutch Theatre Festival) as the Vlaamse Theaterfestival (Flamish Theatre Festival).

    Deze voorstelling komt wegens stemproblemen van Naomi Velissariou helaas te vervallen. Kaartkopers ontvangen bericht.

  • VAN MIJ(4+)

    Theater Gnaffel
    Harmonie is het streven, delen het doel
    zo 10 jan

    In VAN MIJ zien we een hele hoge muur. Er omheen lopen kun je niet. Er overheen kijken wel. Er zit een deur in de muur maar die is op slot. Wat is er achter? Vóór die muur een kind, een vrouw en een oude man. Iedereen heeft zo zijn eigen spullen, gedachten, wensen en dromen. 

    Is het van jou of van mij? 
    Door de plotselinge komst van vreemde voorwerpen die over de muur vliegen of uit de lucht komen vallen ontstaat er een dilemma. Wat zijn het? Wie mag het hebben? En waarom? Zestien vorken, een blauwe beer met één oog, ballen waar iets in zit maar die je niet open kunt krijgen, pakjes eindeloos pakpapier.

    Hou van mij 
    Van wie zijn die spullen? Is het van jou of van mij? Op een poëtische manier wil VAN MIJ haar publiek laten zien wat geven en nemen, hebben en houden en delen en vermenigvuldigen is. We belanden in een wereld die uit meer bestaat dan ‘iets’ of jij alleen. Harmonie is het streven, delen het doel. De gedichten van Ted van Lieshout uit het boek ‘Hou van mij’ vormen het uitgangspunt van deze voorstelling.

    Theater Gnaffel 
    Theater Gnaffel vertelt verhalen die er toe doen, met levensgrote poppen als gelijkwaardige acteurs. Voor kleine helden die groots zijn.

    VAN MIJ (4+) is een voorstelling gebaseerd op het boek Hou van mij, met gedichten van jeugdboekenschrijver, dichter en tekenaar Ted van Lieshout.

  • Het dier, het dier en het beestje (8+)

    Theater Artemis
    Een gezongen fabel over een doodgewoon meisje van acht
    za 26 dec
    -
    zo 3 jan

    Een hond loopt iedere ochtend met twee dino’s naar haar basisschool. In de klas van meester octopus heeft ze veel lol, maar ook wat moeite met opletten. Een haai komt haar eens observeren in de klas. Hoe kunnen ze haar beter helpen? Moet ze niet eens gaan kijken op een andere school? Met knikkende poten stapt ze in het taxibusje van het nijlpaard. Hebben ze daar ook zo’n lieve meester? En hoe moet het in de lente met haar kinderfeestje?

    In een kijkdoos vol dieren, gevoelige snaren en goede bedoelingen maakt Theater Artemis van hele gewone dingen een dromerige ‘musical’. Een fabelachtige voorstelling met live zang en muziek over interne begeleiders, badmintonnen en net even anders zijn.

    Regisseur Jetse Batelaan komt met een absurdistische 'musical' over anders zijn. Het dier, het dier en het beestje is origineel, grappig en hartverscheurend tegelijk.

  • Ons Wereldrijk - geannuleerd

    Hotel Modern
    Een voorstelling over de vroege geschiedenis van Nederland en Indonesië
    di 22 dec
    -
    zo 3 jan

    Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

    Aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-kernlid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research gingen ze te rade bij Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond. 

    We maakten Ons Wereldrijk samen met componist Arthur Sauer. Vorig seizoen toerden ze met veel succes voor uitverkochte zalen door heel Nederland. 

    Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. 

  • Het dier, het dier en het beestje 8+

    Theater Artemis
    Een gezongen fabel over hoe het is om een mens te zijn
    zo 21 nov

    Een hond loopt iedere ochtend met twee dino’s naar haar basisschool. In de klas van meester octopus heeft ze veel lol, maar ook wat moeite met opletten. Een haai komt haar eens observeren in de klas. Hoe kunnen ze haar beter helpen? Moet ze niet eens gaan kijken op een andere school? Met knikkende poten stapt ze in het taxibusje van het nijlpaard. Hebben ze daar ook zo’n lieve meester? En hoe moet het in de lente met haar kinderfeestje?

    In een kijkdoos vol dieren, gevoelige snaren en goede bedoelingen maakt Theater Artemis van hele gewone dingen een dromerige ‘musical’. Een fabelachtige voorstelling met live zang en muziek over interne begeleiders, badmintonnen en net even anders zijn.

    Jetse Batelaan is winnaar van de Zilveren Leeuw voor Theater op de Biënnale van Venetië 2019.

  • Dancer of the Year

    Trajal Harrell
    Wat het betekent om 'danser van het jaar' te zijn
    wo 13 jan
    -
    do 14 jan

    De afgelopen jaren toerde de Amerikaanse danser en choreograaf Trajal Harrell de wereld rond met een reeks voorstellingen waarin hij de hedendaagse dans van de witte, artistieke middenklasse samenbrengt met de voguing dansstijl, beoefend door de Afro-Amerikaanse en Latino LGBTQ+ gemeenschap.

    In de danssolo Dancer of the Year zien we Harrell gebaren herhalen (om ze in zijn lichaam op te slaan); bewegingsmateriaal en choreografische strategieën uit eerder werk hernemen; en verschillende emoties opwekken en samenbrengen. In een intieme setting deelt Harrell zijn werk met ons, biedt hij ons zijn dans aan, als een geschenk. 

    De Amerikaanse danser en choreograaf Harrell creëerde de solo nadat hij werd verkozen tot Dancer of the Year 2018, uitgereikt door Tanz magazine. Deze onverwachtse erkenning zet hem ertoe aan om zijn status en identiteit als danser in vraag te stellen. Wat is de waarde van deze titel? Wat is de waarde van dans, van de danspraktijk, en de kennis die ze voortbrengt? Wat genereert deze kennis? Hoe wordt geschiedenis in de dans/het lichaam opgeslagen, en hoe wordt deze overgedragen, naar de toekomst toe? Harrell reflecteert over zijn eigen nalatenschap als choreograaf/danser. Hij herbekijkt zijn artistieke stamboom en de choreografische strategieën die hij in de loop van de jaren ontwikkelde om zichzelf en de (eigen) identiteit te vertolken. 

    “It’s one thing to be named Dancer of the Year, it’s something entirely different to try and make something of it.”

  • Firebird

    Touki Delphine
    De lichtsymfonie
    do 28 jan
    -
    za 30 jan

    Firebird is een eclectische soundtrack, een muzikaal zinnebeeld van wedergeboorte en jezelf opnieuw uitvinden. De hoofdrol is voor de kolossale lichtinstallatie, een scherm van gerecyclede achterlichten van vijf meter hoog en acht meter breed. Meer dan zeshonderd auto-achterlichten verbeelden de dans van de Vuurvogel en vertolken vol vuur de woordeloze compositie.

    De mensheid staat met haar eerste been in een nieuw technologisch tijdperk. We vinden onszelf opnieuw uit. We omarmen de volgende stap in onze evolutie en heten, zoals vele malen eerder, de nog onbekende horizonten welkom.

    Geïnspireerd door de Vuurvogelsuite van Igor Stravinsky componeert Touki Delphine exact honderd jaar later Firebird, ditmaal voor een orkest van licht; zonder muzikanten, zonder spelers.

     

  • URLAND DOET #1

    Theater Rotterdam: URLAND
    Online studio sessie via YouTube
    wo 27 jan
    -
    za 30 jan

    Door de verlenging van de lockdown is een live uitvoering van deze eerste URLAND DOET #1 helaas niet mogelijk, maar gelukkig wel te bekijken op YouTube in de vorm van een studio sessie – helemaal coronaproof! Marijn en Jimi voelden zich uitgedaagd door het metrum van een oude Neder-mythe “Elckerlyc”, een rederrijkersrijm, die er om vráágt om op een beat gezet te worden.

    Praktische informatie

    Op zaterdag 30 januari 2021 om 20.00 uur wordt het gelanceerd op YouTube.

    URLAND DOET is een reeks performances verspreid door het jaar heen. Even geen totaaltheater maar een avond met een rauw karakter waarin we de grenzen opzoeken. 

van 2

Inschrijven voor onze nieuwsbrief