Producties 21/22

We hebben weer een ruim aanbod van producties dit theaterseizoen. Uit en thuis, door het hele land te zien en zeer gevarieerd! Ontdek het werk van onze makers, Davy Pieters, Alida Dors en Erik Whien. 

TR Producties

Reprise
Erik Whien: Verdriet is het ding met veren
Verdriet is het ding met veren is een muzikale theatervoorstelling waarin de fijnzinnige, minimalistische stijl van Erik Whien samenkomt met de gloedvolle en aangrijpende teksten uit het boek. Acteurs Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten brengen een groots verhaal over ouders en kinderen, onvoorwaardelijke liefde, rouw en een kraai.
Reprise
Alida Dors / Backbone: Or Die Trying
In Or die trying van choreograaf en socioloog Alida Dors komen dans, thaiboksen en filmprojectie bij elkaar. Een voorstelling voor dromers en vechters.
Erik Whien: Slachthuis vijf
“There is no beginning, no middle, no end, no suspense, no moral, no causes, no effects.” Sinds hij het bombardement op Dresden meemaakte, staat niet alleen de wereld, maar ook de tijd voor hoofdpersoon Billy losse schroeven.
Reprise
Erik Whien: Revolutionary Road
Het jonge echtpaar Frank en April Wheeler is totaal vastgelopen in hun burgerlijke bestaan in de buitenwijk van een grote stad, waar alles draait om voldoen aan het perfecte plaatje. Terwijl ze hun leven steeds meer beginnen te haten, valt hun huwelijk langzaam uit elkaar.
Alida Dors: R.I.O.T.
In de dansvoorstelling Riot maakt choreograaf, en tevens artistiek directeur van Theater Rotterdam, Alida Dors de onrust van de wereld voelbaar. Met het onderbuikgevoel van een opstand komen dans, spoken word, film en live muziek samen. Riot is een voorstelling over mensen, over ons, over jou in het spanningsveld van opstand, woede en hoop.
Davy Pieters: CRISPR
CRISPR is het eerste deel van het vierluik dat Davy Pieters bij Theater Rotterdam maakt over het opgroeien van de mens in een toekomstige wereld. Centraal staat de levenscyclus, waarin we de mens volgen tijdens geboorte, jeugd, volwassenheid en dood. Bij elke levensfase behandelt Pieters een vraagstuk rond de gevolgen van technologische ontwikkelingen en klimaatverandering.

Productiehuis Theater Rotterdam

ARIAH LESTER : VIAJERO DEL AMOR [A Lover’s Journey] $~rel.O.aded~$
Ariah Lester vraagt aandacht voor zijn landgenoten die de crisis in Venezuela ontvluchten. Intussen maakt hij theater in Nederland. Dat wringt, maar hij doet zijn best om een brug te slaan.
Zarah Bracht: Children of Happyland
Children of Happyland is een allegorische wereld, tussen sprookje en nachtmerrie in. Zarah Bracht legt de zenuw van onze tijd bloot: de interactie tussen fragiele ouderen en extreme schreeuwers, onzekere jongeren en agressieve verkopers, complottheorieën en genuanceerde gedachten, naar adem happende ecosystemen en harde economische ingrepen. Beeldende en fysiek geven de acteurs vorm aan blinde vlekken en tunnelvisies, kwetsbaarheid en verdedigingsmechanismen, betogingen en gated communities, angst en moed.
Khadija El Kharraz Alami: Re-Claiming space
Khadija El Kharraz Alami nodigt voor elke editie van Re-claiming space een andere gast uit op het toneel. Het kan een performer zijn, een kunstenaar, acteur, schrijver, mens, danser… in ieder geval is het telkens een vrouw. De toeschouwer maakt hun eerste ontmoeting mee. Re-claiming space is een onderzoek naar de ruimte van het vrouwzijn en hoe je daaraan kunt ontkomen.
Mathieu Wijdeven: Het waarom beantwoord
In Het waarom beantwoord doet Mathieu verwoede pogingen om G.G.T. Rustwijk en zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.
ARIAH LESTER: T.O.S.O.T.S. [The Other Side of the Sea]
In T.O.S.O.T.S. [The Other Side of The Sea] deelt zanger/performer ARIAH LESTER het podium met oudere dames en drag queens. Op het eerste oog lijken deze figuren uit verschillende landen, uit Oostende en Rotterdam, niets met elkaar gemeen te hebben.
Dalton Jansen: RUN QUIET
In RUN QUIET doet Dalton Jansen onderzoek naar haat-liefde relaties. We verhouden ons in ons dagelijkse leven tot elkaar, bouwen relaties op en kiezen ervoor om iemand te vertrouwen. Maar wanneer is er sprake van vertrouwen en hoe wordt dat vertrouwen weer kapotgemaakt? Een haat-liefde verhouding ontstaat geleidelijk en rekt de grenzen tussen haat en liefde langzaam op. Wat maakt dat je in deze patronen blijft hangen, jezelf wegcijfert en conflicten vermijdt? En wanneer kies je ervoor om weg te lopen?

TR coproducties

Reprise
Wunderbaum: The Clowns Convention
In een wervelende show gaat een groep internationale clowns op zoek naar een weg uit de crisis. Kunnen de clowns de mensheid redden van de ondergang? Hebben zij met hun patent op humor de laatste strohalm tegen polarisering in handen?
URLAND: Elckerlijc
Elckerlijc is een Middeleeuws Nederlands oerverhaal, een moraliteit waarin de mens op de drempel van de dood rekenschap moet geven over zijn leven. Urland grijpt terug op deze Hollandse klassieker om een antwoord te geven op de vragen van onze tijd.
Wunderbaum: Beren
Wunderbaum reconstrueert een ideeënstrijd als een tragikomische angstdroom. Een Amerikaans modelproject wordt een parabel over menselijke instincten, onze verhouding tot de natuur en het verlangen naar een zelfgecreëerde utopie. Het liberalisme in de geest van de Russisch-Amerikaanse schrijfster Ayn Rand komt in conflict met de idealen van de sociale staat. Boven alles staat de vraag: hoe definieert de samenleving vrijheid?
Reprise
Wunderbaum: Work Harder
Nadat de strategieën zijn bepaald, de motivational speeches zijn afgestoken, de targets geformuleerd, de functioneringsgesprekken zijn ingepland en de burn-outs zijn ondergaan, vragen de spelers zich af wat het oorspronkelijke doel ook alweer was. Moeten ze hun professionele ambities wel zo serieus nemen? En kan het opgeven van ambities net zoveel voldoening geven als het verwezenlijken ervan?
Reprise
Wunderbaum: Schaapjes op het droge
Maartje en Wine waren tieners in de jaren ’80. De tijd waarin het mogelijk was een huis met tuin te kopen in de binnenstad, ook al was je geen miljardair. Onze moeders prentten ons in: "iedereen heeft gelijke kansen! Grijp ze! Jullie zijn de architect van je eigen geluk!"