Artistiek directeur Alida Dors in VPRO Zomergasten

Artstiek directeur van Theater Rotterdam en choreograaf Alida Dors is op zondag 27 augustus Theo Maassens zesde gast in VPRO Zomergasten 2023. 

Alida Dors (Amsterdam, 1977) is sinds het voorjaar van 2020 artistiek directeur van Theater Rotterdam. In september 2022 opende zij het jaarlijkse Nederlands Theaterfestival met haar Staat van het Theater. Daarin vertelde ze over de grondwaardes van de traditie waarin ze staat: de hiphop. De crew mentality die ze meeneemt in al haar werk. De crew van de Nederlandse theatersector heeft meer meerstemmigheid nodig, stelde ze, en soms moet daarvoor plaatsgemaakt worden. Afgelopen seizoen ging haar dansvoorstelling Primisi in première, en maakte ze de choreografieën voor het stuk The Story of Travis in regie van Romana Vrede. Die laatste productie is geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2023 en is in september nogmaals te zien.

Alida Dors over Zomergasten: "Wat een heerlijke uitnodiging van Zomergasten om te mogen reflecteren op mijn praktijk. Mijn werk gaat in essentie over verbinden, spiritualiteit en verandering. Over mogen dromen. Tijdens dit proces herontdek ik en herdefinieer ik bronnen die al lang bij me zijn en ontdek ik nieuwe inspiratie. Dat is echt een cadeau en ik ben benieuwd waar we op uit gaan komen. Ook ik ben nu nieuwsgierig naar wat ik met de rest van Nederland mag delen straks."

Op dit moment werkt Alida Dors aan de nieuwe voorstelling Closed Eyes, een vertelling over het onbekende, met zes dansers en live muziek. Ze filmde hiervoor deze zomer in het verzonken dorp Ganzee in het Brokopondomeer in Suriname. De voorstelling gaat in december in première.

VPRO Zomergasten
Zondag 27 augustus, 20.15 uur, NPO 2

Info & tickets Closed Eyes