foto Rojin Delfan

DE GEVANGENIS

Lara Staal/NTGent
wo 2 apr 20:15
Wat is onze gedeelde visie over wat er moet gebeuren met mensen die de wet overtreden?
  • 2 apr
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Gevangenissen vormen een parallel universum. Het zijn mini samenlevingen die naast de zichtbare ‘open’ samenleving bestaan. Maar in hoeverre zijn we ons hier als burgers van bewust? Hoeveel idee hebben we eigenlijk over wie er dagelijks in deze ‘afvoerputjes’ moeten overleven? Wat is onze gedeelde visie over wat er moet gebeuren met mensen die de wet overtreden? Hoe denken we tegenwoordig eigenlijk over ‘straf’? En welke stemmen zijn hierin bepalend?

Theatermaker Lara Staal maakt na een voorstelling over onderwijs (DISSIDENT) en jeugdzorg (SERDI) nu een voorstelling over het gevangeniswezen. Samen met vier ex-gedetineerden duiken ze in de geschiedenis van het huidige detentiemodel vanuit de centrale vraag: Als we al decennialang weten dat mensen slechter uit de gevangenis komen dan erin gaan, hoe komt het dat we dan nog altijd hetzelfde model voortzetten en bestendigen?

Het leven in de gevangenis onttrekt zich meestal aan het publieke oog en speelt zich in de schaduw af. Soms lijkt het erop dat het verbannen van bepaalde mensen naar deze ‘onderwereld’ een manier is om de wereld ‘erboven’ proper en comfortabel te houden. Wat is dit geweld dat we niet lijken te zien, waarop onze samenleving gebouwd is? Kunnen mensen van de onderwereld weer naar boven komen? En zo ja op wat voor manier zijn ze dan voorgoed getekend en veranderd? Hoe is hun blik op de samenleving veranderd?

België kampt al jaren met overvolle gevangenissen en verouderde gebouwen en werd meermaals op de vingers getikt door het Europese Comité ter Preventie van Foltering en in 2014 zelfs veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de schending van het verbod op onmenselijke en vernederende behandeling. In DE GEVANGENIS analyseren vier ex-gedetineerden het huidige gevangenismodel. Doorheen persoonlijke ervaringen doen ze een pleidooi voor een menswaardiger alternatief.

Team

concept, regie & tekst Lara Staal, spel & tekst Bahadir Kanmaz, Bilal Azzaoui, Kevin Laforce, film Aisha Adepoju, dramaturgie Matthias Velle, spel coaching & advies Laurens Aneca, scenografie Grischa Runge