Tips van Sheree, Chelsea en Hanina

Hanina

Hoe ik talent voor het leven kreeg - Wat We Doen
Ik heb het boek gelezen. Rodaan al Galidi schrijft grappig. Ook als het over heel pijnlijk onrechtvaardige dingen gaat die hij heeft ervaren toen hij als vluchteling in Nederland terecht kwam. Als je op een prettige manier 'wakker' geschud wil worden, dan moet je dit zien. 

Show me the money - Sadettin K.
Sadettin Kirmizyuz maakt theater in een verhalende stijl, daar hou ik van. Ik ben heel benieuwd hoe hij ons gaat meenemen in het thema van geld en schuld in zijn leven. Dat is een onderwerp waar we het sowieso wat vaker over moeten hebben. 

Songs for no one - Nastaran Razawi Khorasani
Ik las een tijdje geleden een interview met de maker en ik was meteen verkocht. Zij geeft hierin een stem aan kinderen die in een onvrij land, Iran, opgroeien. Hoe ziet dat eruit? 

Chelsea

Beren - Wunderbaum
We leven nu in een tijd waarin we ons constant afvragen wat vrijheid is en wie de definitie ervan bepaalt. Doet de overheid dat? Doen we dat zelf? Tot waar mag de overheid zich bemoeien en vanaf welk punt bepaalt het individu zelf wat de grenzen zijn? Dit zijn allemaal thema’s waar we als maatschappij op het moment erg mee bezig zijn en ik ben daarom heel benieuwd naar hoe Wunderbaum het spanningsveld tussen vrijheid van keuze en keuzes maken voor het grotere goed heeft vertaald naar het theater. 

Edward II The Gay King - Toneelgroep Oostpool
Toen ik deze voorstelling voorbij zag komen, wist ik: daar móet ik naartoe. Edward II is één van de eerste homoseksuele hoofdrollen in de theatergeschiedenis dus ik kijk er enorm naar uit om dit baanbrekende queer koningsdrama in Theater Rotterdam te zien. 

State Shift - The Ruggeds
The Ruggeds is een super getalenteerd collectief dat met iedere voorstelling, show of battle weer een stapje verder gaat. Ik vind de dansers stuk voor stuk erg bijzonder en ben benieuwd naar hoe zij flow interpreteren in State Shift. Deze voorstelling ga ik zeker niet missen. 

Sheree

Kishan - Shailesh Bahoran
Mag je slechts zijn wie je bent als dat binnen de kaders van de maatschappelijke verwachtingspatronen valt? Dit is een vraag die ik mezelf ook geregeld stel. Ik ben erg benieuwd, in de voorstelling onderzoekt Shailesh de verhouding tussen hem, zijn kind en de buitenwereld. En de buitenwereld kan hard zijn voor mensen met een niet-neurotypisch brein. Ik ben benieuwd wat er uit zijn onderzoek is gekomen en hoe hij dit in deze solo gaat vormgeven. Daarnaast vind ik Shailesh een hele bijzondere maker en danser. Ik heb hem al een tijdje niet meer zien dansen, hij is veel als maker aan het werk, maar ik ben blij dat ik hem zelf weer in actie kan zien op het toneel.

 Kay Slice - Back to Back
"Grooves from a HipHop Kid with a Ghana Soul". Ik heb onlangs even mogen proeven van de grooves van Kay Slice en ik kan je vertellen, het smaakt naar meer! Ik ben zelf een HipHop kid, met een grote liefde voor Afrikaanse dans en muziek. Dus hier word ik blij van! Op deze avond doe ik wel even een dansi. This guy is going places! I'm telling you, hier wil je bij zijn. 

Wakatt - Faso Danse Theatre
"We komen alleen uit de crisis als we elkaar opzoeken" Ik werd in eerste instantie gegrepen door het beeld, ik zie sterke foto's met veel kleur, expressie én representatie. Dit is iets wat ik belangrijk vind, ik ben zelf opgeleid als professioneel danser en toen ik jong was zag ik vrijwel geen dansers op het podium die eruit zagen zoals ik. Vervolgens ben ik gaan lezen, ik ben erg benieuwd naar de manier waarop de choreograaf de zoektocht van de mens, overlevingsdrang en de relatie tot de ander gaat vormgeven in dit stuk. Dynamisch, krachtig, kwetsbaar? 

Als laatst heb ik zelf West-Afrikaanse dans in Senegal mogen studeren en ook dans uit Guadeloupe, dus toen ik las dat de choreograaf met een musicus werkt die geboren is in Ivoorkust en opgegroeid in Guadeloupe, was ik helemaal verkocht.