Tips van Walther

Over Walther
Walther is hoofd programmering bij Theater Rotterdam. Onze programmeurs kunnen het hele theaterseizoen zo ongeveer dromen. Ze weten precies wat een speelt en welke bijzondere voorstellingen er dit jaar naar op het toneel verschijnen. De ins en outs dus.

9 &10 september
The Sheep Song
FC Bergman

The Sheep Song werd in Vlaanderen door de pers geprezen als de beste voorstelling van 2021. Een prachterkenning voor deze voorstelling van de Antwerpse theatermakers die na een aantal jaren van afwezigheid gelukkig weer bij ons te zien zijn.

Hun filmisch beeldende werk biedt aan de oppervlakte altijd een enorm visueel schouwspel en tegelijkertijd speelt zich hieronder vaak een zekere dreiging af. The Sheep Song toont hoe een kuddegeest tot stand komt en wat er gebeurt als je je aan de kudde weet te onttrekken en er weer in terug wilt keren.

14, 15, 16 oktober
De eeuw van mijn moeder
Het Nationale Theater

Regisseur Eric de Vroedt heeft met deze voorstelling opnieuw een bijzonder werk toegevoegd aan zijn oeuvre van zelfgeschreven stukken. Hij baseerde het stuk op de persoonlijke reis van zijn moeder en haar migratie van Nederlands-Indië naar Nederland.

Het is een verhaal over een levenslange worsteling met identiteit en de impact die dat op de familie heeft. Naast een heel persoonlijke lijn zit in deze voorstelling veel universele herkenning en een scherp spiegelende blik op de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving in de afgelopen 70 jaar. 

22 maart
En Route
Dries Verhoeven

Dries Verhoeven maakt (grote) installatieve voorstellingen die vaak ongeziene onderdelen uit onze maatschappij in een kritisch perspectief plaatst. In de afgelopen periode maakten de installaties Broeders verheft U ter vrijheid en NarcoSexuals veel indruk bij het publiek door de grote impact die de beelden hebben op de toeschouwers.

Vaak weet Dries de codes van theaterbezoek en het begrip voorstelling op een bijzondere manier te bevragen. Ook bij En Route zal het filmische beeld nog heel lang in onze gedachten terugkeren.

31 mei
Mission Molière
Zuidelijk Toneel

Na een flink aantal jaren duikt Molière weer op in het theater. Joachim Robbrecht hertaalt het werk van Frankrijks bekendste toneelschrijver met als inspiratiebron De Mensenhater. Sarah Moeremans regisseert; humor, hypocrisie en goedbedoelerigheid zullen over elkaar heen buitelen.

 • De Lange Gang

  HOTEL MODERN
  wo 21 feb
  en
  do 22 feb

  In De Lange Gang verbeeldt Hotel Modern twee vertellingen, die elk op hun eigen manier persoonlijk en meeslepend zijn.  

 • Mission Molière

  Het Zuidelijk Toneel / Sarah Moeremans
  wo 31 mei

  Last van een ochtendhumeur? Soms een hekel aan tout le monde? Gekweld door een onbeantwoorde amour? Jaloers op een kluizenaar die zich verstopt in de uitgestrekte bossen van Alaska? Herkenbaar? Dan ben je toe aan deze Mission Molière, een radicale bewerking van de Franse komedie De Mensenhater. Oh la la!

 • Jihad van Liefde

  Meervaart
  wo 29 mrt
  -
  do 30 mrt

  Met Mohammed Azaay & het Amsterdams Andalusisch Orkest

 • Dear beloved friend

  Dries Verhoeven & Kininso Koncepts
  wo 22 mrt

  Ze zullen komen, ze zullen niet anders kunnen, ze komen met tienduizenden, ze komen met miljoenen. Met groeiend ongemak las Dries Verhoeven over een toekomstige Afrikaanse vluchtelingenstroom en de verwachte geboorte-explosie in het werelddeel. "Waar gaat die gigantische groep mensen heen, in de voorspelde post-apocalyptische wereld? "

   

 • The Making of Berlin

  BERLIN
  di 14 mrt
  en
  wo 15 mrt

  Na een voorstelling van Zvizdal tijdens de Berliner Festspiele ontmoeten de makers van BERLIN een kranige Duitser op leeftijd. Ze raken aan de praat en zijn geboeid door zijn onwaarschijnlijke levenswandel. 

 • Lady Chatterley's Lover

  De Warme Winkel
  wo 14 dec
  en
  do 15 dec

  Florian Myjer en Janneke Remmers  gaan de dans aan met de opwindende schandaalroman Lady Chatterley’s Lover.

 • Kroon

  Het Zuidelijk Toneel
  za 3 dec

  Kroon toont het publiek een avond op het kruispunt van verleden en toekomst. Terwijl een veteraan afscheid probeert te nemen van zijn dochter die op missie gaat haalt zijn verleden hem langzaam in.

 • Dagboek van een leeg bed

  Toneelhuis / Mokhallad Rasem
  za 19 nov

  Mokhallad Rasem verzamelt al twintig jaar persoonlijke notities: hij noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, of indrukken die zijn verbeelding binnen tuimelen vanuit de wereld rondom hem. 

 • De eeuw van mijn moeder

  Het Nationale Theater
  vr 14 okt
  -
  zo 16 okt

  De eeuw van mijn moeder is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef deze bejubelde marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder. Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven. 

van 2